Medische studies

De voorbije 40 jaar is er uitvoerig onderzoek gedaan naar de effecten van infraroodtherapie. In Japan is er zelfs een ‘Infrared Society’, een groep artsen, wetenschappers en kinesisten die overtuigd zijn van de weldaden van infraroodstralen en er veel onderzoek naar doen. Maar ook in de Verenigde Staten zijn er heel wat studies gepubliceerd over het resultaat van een behandeling met infraroodlicht. Enkele toonaangevende onderzoeken:

Reumatoïde artritis en ankyloserende spondylitis (2009)


Bij alle patiënten werd tijdens de behandeling met infraroodsauna een klinisch relevante verbetering vastgesteld van de pijn en de stijfheid die 5 tot 24 punten daalde. Bij patiënten met respectievelijk reumatoïde artritis en ankyloserende spondylitis verminderde de pijn met ongeveer 40 % en 60 %, en de stijfheid met ongeveer 50 % en 60 %. Alle patiënten voelden zich goed tijdens en na de infraroodbehandeling. Dertig minuten na het einde van de behandeling voelde 88,2 % van de patiënten zich “comfortabel” of “heel comfortabel”. De resultaten van deze studie tonen aan dat het gebruik van een infraroodsauna als behandeling haalbaar is en goed verdragen wordt door patiënten met inflammatoire artritis.
Lees hier het volledige onderzoek (PDF).

Klinische cardiologie: Heilzame effecten van infraroodsaunabaden voor patiënten met hartfalen (2007)


Herhaalde infraroodsaunatherapie (60 °C gedurende 15 minuten) verbeterde de hemodynamische parameters, de klinische symptomen, de hartfunctie en de vasculaire endotheliale functie bij patiënten met congestief hartfalen (CHF) […] Saunatherapie verbeterde de hartindex, de gemiddelde pulmonale wiggedruk, de systemische en pulmonale vasculaire weerstand en de hartfunctie. Saunabehandeling wordt als veilig beschouwd voor CHF-patiënten in NYHA-klassen I, II en III. Het lijkt erop dat saunabehandeling kan helpen om klinische symptomen en hemodynamische parameters te verbeteren, bovenop een verbetering in de endotheelfunctie bij CHF-patiënten van wie de endotheelfunctie verstoord is.
Lees hier het volledige onderzoek (PDF).

Herhaalde warmtetherapie vermindert het verlies van eetlust en subjectieve klachten bij matig depressieve patiënten (2004)

Bij matig depressieve patiënten verminderden de lichamelijke en mentale klachten en werd een ontspanningseffect verkregen na herhaalde warmtetherapie. Bovendien ontdekten we dat het hongergevoel terugkeerde en dat de concentraties van plasmaghreline en de dagelijkse calorie-inname verhoogden na herhaalde warmtetherapie.
Lees hier het volledige onderzoek (PDF).